Serum Vitamina C: Reduce hiperpigmentarea și alte beneficii

Cum atenuează vitamina C petele pigmentare?

Numeroase persoane se confruntă cu problema petelor pigmentare de pe față. Acestea apar ca urmare a expunerii excesive la soare, a îmbătrânirii cutanate progresive sau a unor dezechilibre hormonale și predispoziții genetice. Aceste pete maronii pe piele, vizibile și pe față, pot deveni o sursă de complexe, deoarece majoritatea dintre noi ne dorim un ten uniform și luminos. Dacă și tu îți dorești ca pielea ta să aibă o culoare și o strălucire uniformă, trebuie să afli despre efectele vitaminei C asupra tenului tău.

Vitamina C serum - beneficii și proprietăți ale ingredientului activ

Nu degeaba vitamina C este în prezent una dintre cele mai apreciate substanțe active din cosmetică, atât în produsele pentru îngrijirea tenului, cât și a corpului. Este adăugată în creme, serumuri, produse de curățare, măști, tonice și multe altele.

La ce ajută vitamina C?

În primul rând, trebuie subliniat faptul că acest ingredient este absolut necesar pentru buna funcționare a întregului nostru organism. Are un puternic efect antiinflamator și acționează ca un cofactor în activarea multor enzime. Datorită ei, eventualele răni și alte leziuni mecanice se vindecă mai repede, iar dinții sunt protejați împotriva cariilor, deoarece ajută la combaterea bacteriilor responsabile de apariția acestora.

În plus, susține sinteza colagenului, o proteină ce reprezintă unul dintre principalele elemente constitutive ale pielii noastre. Sigilează și întărește vasele de sânge, neutralizând în același timp radicalii liberi care pot contribui la stresul oxidativ. Nu degeaba vitamina C este utilizată și pentru a estompa petele pigmentare - are capacitatea de a lumina ușor pielea, uniformizând culoarea tenului.

Este important de reținut că vitamina C poate fi găsită în produse cosmetice sub mai multe forme diferite. Fiecare dintre formele sale a fost testată cu atenție și prezintă o eficacitate specifică, dar merită să știi cum să cauți această substanță în compoziție și la ce efecte te poți aștepta:

• Acid ascorbic - acid L-ascorbic, forma pură și de bază a vitaminei C. Este cea mai puternică, dar, din păcate, are și cea mai mică stabilitate (ceea ce poate contribui la iritații) și este sensibilă la oxidare;
• Acid 3-O-etil-L-ascorbic - acid 3-O-etilascorbic, despre care studiile arată că, deși nu este la fel de bogat în vitamina C, are cea mai mare stabilitate. Reduce bacteriile și inflamațiile și luminează pielea;
• Fosfat de ascorbil de sodiu - sare de sodiu a fosfatului de ascorbil. Are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și previne blocarea glandelor sebacee, o cauză frecventă a coșurilor;
• Fosfat de ascorbil de magneziu - sare de magneziu a fosfatului de ascorbil, cu o stabilitate ridicată. În acest caz, sunt recomandate concentrații mai mari, deoarece efectul său este puțin mai blând;
• Palmitat de ascorbil - palmitat de ascorbil, care favorizează sinteza fibrelor de colagen și contribuie astfel la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii;
• Tetrahexildecil ascorbat - tetraisopalmitat de ascorbil, foarte stabil și foarte eficient chiar și în concentrații scăzute, datorită capacității sale de a pătrunde în straturile mai profunde ale epidermei;
• Glucozidă de ascorbil - este un derivat al vitaminei C legat de o moleculă de glucoză. Protejează fibrele de colagen, stimulează producerea unora noi și reduce eficient senzația de iritație.

Vitamina C pentru față - care sunt efectele sale?

Merită cu adevărat să folosești vitamina C pentru ten? Efectele te pot surprinde chiar și după câteva zile, indiferent dacă ai ales un serum de față cu vitamina C sau o cremă.

Desigur, acest ingredient apare cel mai adesea ca o vitamină eficientă împotriva petelor pigmentare. Într-adevăr, datorită efectului său de iluminare, cu utilizarea regulată a produselor pe bază de vitamina C, ne putem aștepta la un ten uniform. Acest lucru este valabil atât pentru petele pigmentare cauzate de soare, cât și pentru cele post-acneice.

În plus, deoarece vitamina C este un antioxidant puternic, nu numai că neutralizează radicalii liberi, dar și întărește și protejează pielea împotriva factorilor externi. Astfel, reduce impactul negativ al razelor UV, al poluării aerului și al radicalilor liberi cu care pielea se poate confrunta zilnic.

Poate fi folosit zilnic serumul cu vitamina C?

Absolut, indiferent de anotimp. Vitamina C nu este un ingredient fotosensibilizant, ba chiar: poate chiar să sporească protecția solară oferită de produsele solare. Totuși, momentul aplicării produselor cosmetice care conțin acest ingredient poate fi foarte important.

Care este diferența dintre vitamina C și vitamina C alcalină?

Vitamina C pură, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este foarte eficientă în stimularea sintezei colagenului, reducerea petelor pigmentare și protejarea pielii împotriva radicalilor liberi. Totuși, aciditatea sa poate provoca iritații la persoanele cu pielea sensibilă.

Pe de altă parte, vitamina C alcalină este o formă tamponată a acidului ascorbic, combinată cu minerale pentru a reduce aciditatea. Aceasta este mai blândă pentru piele și este mai puțin probabil să provoace iritații, fiind o opțiune excelentă pentru persoanele cu pielea sensibilă sau reactivă. În plus, vitamina C alcalină are o stabilitate mai mare, ceea ce înseamnă că își păstrează eficacitatea pentru o perioadă mai lungă de timp în produsele cosmetice.

Este mai eficient serumul cu vitamina C aplicat dimineața sau seara?

Dacă ești interesat de proprietățile sale antioxidante și de cele care protejează pielea împotriva factorilor externi, este recomandat să aplici produsul în rutina de dimineață. Desigur, aceasta nu înseamnă că vitamina C este inutilă pe timpul nopții: putem atenua decolorările în orice moment al zilei.

Cu ce asociem vitamina C pentru față? Ce vitamine sunt benefice pentru pielea feței?

Merită să ne reamintim că, pentru a combate eficient petele pigmentare de pe față, vitamina C trebuie utilizată cu regularitate. În plus, este recomandat să o combinăm cu alte ingrediente active, pentru a acționa pe mai multe planuri și a oferi pielii o îngrijire completă.

Acid hialuronic și vitamina C

Absolut, este un duo perfect! Acidul hialuronic este, de asemenea, responsabil pentru menținerea aspectului tânăr al pielii și pentru hidratarea sa. Împreună cu vitamina C, formează o combinație ideală pentru pielea uscată, cu semne vizibile de îmbătrânire.
În plus, o cremă cu acid hialuronic sau un serum anti cu vitamina C poate conține:

  • acid ferulic - ambele ingrediente au proprietăți antioxidante și protejează pielea împotriva radicalilor liberi;
  • vitamina E și peptide - care creează un amestec cu un puternic efect anti-îmbătrânire;
  • filtre UV - care vor spori protecția împotriva efectelor nocive ale soarelui.

Niacinamidă și vitamina C

Da, cu condiția să fie vorba de derivați ai acestei vitamine și nu de acid ascorbic pur.

Zinc și vitamina C

Zincul și vitamina C formează un duo puternic și benefic pentru piele. Zincul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antibacteriene, ceea ce îl face potrivit pentru îngrijirea tenului cu tendință acneică și calmarea iritațiilor. Împreună cu vitamina C, care luminează pielea și stimulează sinteza colagenului, această combinație oferă o protecție completă împotriva radicalilor liberi și îmbunătățește textura și tonusul pielii.

În plus, un serum sau o cremă care combină zincul și vitamina C poate conține:

  • Niacinamidă - care ajută la reducerea roșeții și a petelor pigmentare;
  • Vitamina E - pentru un efect antioxidant suplimentar și hidratare intensă;
  • Acid salicilic - pentru a exfolia ușor pielea și a preveni formarea coșurilor.

Cu ce NU asociem vitamina C și când NU o utilizăm?

Înainte de a introduce această substanță în rutina de îngrijire, este bine să verificăm cu ce NU se asociază vitamina C pentru față.

  • Niacinamida nu trebuie combinată cu acidul ascorbic - cele două ingrediente au un pH complet diferit și, prin urmare, se neutralizează reciproc. În plus, această combinație poate provoca iritații din cauza formării acidului nicotinic.
  • Combinația de vitamina C cu acizi AHA și BHA are, de asemenea, un efect iritant.
  • Nu este recomandată nici includerea simultană a vitaminei C și a retinolului în aceeași rutină. Cea mai bună soluție este să utilizezi primul ingredient dimineața, iar al doilea seara.
  • Vitamina C, prezentă în combinație cu cuprul, are, de asemenea, efecte negative. În acest caz, poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii.

Cât despre contraindicațiile utilizării vitaminei C pe față, unele dintre ele au fost deja menționate. Persoanele cu pielea foarte sensibilă și reactivă trebuie să fie foarte prudente, cea mai bună soluție fiind utilizarea unor concentrații scăzute de vitamina C. Același lucru este valabil și în cazul rozaceei.

Știai că... vitamina C nu este prietenă cu lumina?

Prin urmare, dacă dorești ca serumul cu vitamina C pe care îl utilizezi să-și păstreze proprietățile, păstrează-l departe de sursele de lumină.

Ce produse cosmetice cu vitamina C să alegem?

Reducerea petelor pigmentare este unul dintre principalele motive pentru care căutăm cu atâta interes produse ce conțin vitamina C. De aceea, Vichy a creat gama Liftactiv, care utilizează acest ingredient în combinație cu alte substanțe foarte eficiente pentru a reduce vizibilitatea petelor pigmentare. Produsele cosmetice din această gamă se vor potrivi și în rutinele de îngrijire axate pe iluminare, uniformizare sau atenuarea ridurilor.

Serum cu vitamina C

Un serum cu o formulă concentrată, cu 15% vitamina C pură, este o modalitate excelentă de a oferi pielii tale o doză puternică de vitamina C. Petele pigmentare, ridurile, pierderea fermității sau a strălucirii - toate acestea pot fi diminuate cu ajutorul unui produs ales corect.

Serumul Liftactiv cu vitamina C este un serum cu rol antioxidant, care luminează pielea¹. Este o combinație de vitamina C, acid hialuronic, vitamina E și polifenoli conținuți în extractul de scoarță de pin maritim. Datorită aplicării regulate, pielea devine mai luminoasă și este protejată împotriva efectelor factorilor de expunere negativi. Expozomul reprezintă influența factorilor externi și interni asupra stării și a proceselor care au loc în pielea noastră.

La rândul său, Serumul Liftactiv Specialist B3 Anti-pete pigmentare și Antirid va funcționa, de asemenea, bine în lupta împotriva petelor pigmentare².
Serumul conține 13% ingrediente active, cum ar fi niacinamida, acid glicolic și ingrediente exfoliante, ceea ce îl face extrem de eficient în uniformizarea tenului. În plus, ridurile de pe față par netezite, iar tenul este luminos. Poate fi utilizat dimineața și seara.

Cremă cu vitamina C

Vitamina C pentru petele pigmentare de pe față poate fi inclusă, bineînțeles, și în creme. Brandul Vichy oferă mai multe propuneri în această categorie:

În timpul îngrijirii, să nu uităm de zona delicată a conturului ochilor. Liftactiv Collagen Specialist Cremă pentru îngrijirea ochilor cu efect antirid, de lifting și acid hialuronic ajută la reducerea ridurilor și liniilor fine⁷. În plus, reduce vizibilitatea cearcănelor și a pungilor de sub ochi, oferind o senzație de fermitate.

Vitamina C este un adaos excelent la produsele ce conțin filtre de protecție solară. Aceasta netezește ridurile de expresie, remodelează ovalul feței și reduce petele pigmentare⁸, oferind în același timp o protecție cu spectru larg.

Liftactiv Crema B3 pentru Pete Pigmentare SPF 50 va funcționa, de asemenea, bine în îngrijirea zilnică. Este o combinație de protecție eficientă împotriva razelor UV și de reducere a ridurilor și a petelor pigmentare.

¹Evaluare clinică, 52 de femei, după 4 săptămâni.
²Evaluare clinică, 44 de femei, după 2 luni de utilizare, rezultat mediu pentru intensitatea petelor pigmentare: -29%, rezultat mediu pentru 33% dintre femeile examinate: -71%.
³Studii clinice, 40 de femei, după 1 aplicare.
⁴Test in vitro, rezultat mediu pe 5 tipuri de colagen.
⁵Studii clinice, riduri pe frunte, 40 de femei, 2 luni.
⁶Test de autoevaluare, 52 de femei, 4 săptămâni.
⁷Teste clinice, rezultat mediu pentru fermitatea și elasticitatea pielii la 41 de femei, 3 luni.
⁸Evaluare clinică, 57 de femei, după 8 săptămâni.

Data publicării: