Părul devine uscat atunci când firele de păr nu primesc sau nu rețin suficientă umiditate. Drept rezultat, aspectul său este afectat, arată mai puțin sănătos și lipsit de vitalitate. Putem vorbi despre trei straturi care compun podoaba capilară. Dacă aceasta este sănătoasă, uleiurile naturale din stratul exterior ajută la protecția straturilor interioare. În plus, ele reflectă lumina, conferind acea strălucire specifică părului sănătos. Dacă acesta este uscat, va avea loc o deteriorare la nivelul stratului exterior.
Pentru a combate aspectul inestetic și a reda părului forța și volumul, poți aborda o îngrijire specială. Înainte de toate, este important să înțelegi de ce apare acest fenomen de uscare. Dacă și tu te confrunți cu asemenea probleme, am pregătit un ghid care să te ajute să ai din nou o podoabă capilară plină de viață.
Cum recunoști părul uscat și deteriorat?
Părul uscat și deteriorat este ușor de recunoscut după aspectul și textura sa. Acesta are tendința de a fi tern și aspru la atingere, iar vârfurile sunt adesea despicate. Firele de păr sunt rigide și nu par să aibă viață, iar luciul lipsește. Putem vorbi și despre pierderea elasticității și fragilizarea, care duce la ruperea mai frecventă a firelor în timpul periajului și al spălării. În plus, părul uscat se încurcă mult mai ușor și mai frecvent. Astfel, poate apărea din nou ruperea sa, iar coafarea și îngrijirea devin mai dificile. După descurcare, părul tinde să se electrizeze și să păstreze acel aspect rigid.
Pe lângă simptomele specifice, părul uscat poate fi asociat și cu o serie de alte câteva probleme. Putem menționa scalpul sensibil și uscat, care provoacă un disconfort pronunțat, senzații de mâncărime, de arsură sau descuamare. Deși în general o asociem cu părul gras, mătreața se poate forma și dacă ai părul uscat.
Cauzele părului uscat
Există mai mulți factori care pot duce la uscarea părului. În primul rând, putem menționa o serie de factori de mediu care își lasă amprenta asupra aspectului și stării podoabei capilare. Climatul cald și expunerea la aer fierbinte și uscat, dar și contactul frecvent cu razele soarelui sau cu vântul pot deteriora părul, iar firele își vor pierde umiditatea din interior. O cauză poate fi și contactul cu apa sărată de mare sau cu cea din piscine, care este tratată cu substanțe chimice.
Anumite obiceiuri de îngrijire a părului sau tehnici de coafare pot fi foarte nocive. În timp ce despre unele putem spune cu ușurință că îi dăunează podoabei capilare, altele pot părea surprinzătoare. De exemplu, spălarea prea frecventă nu este benefică pentru păr. Alte astfel de obiceiuri includ utilizarea unor produse de îngrijire cu formule agresive, folosirea frecventă a instrumentelor de coafat pe bază de căldură (uscător, placă, ondulator) sau vopsirea, decolorarea și alte tratamente chimice.
Nu în ultimul rând, părul uscat poate fi și rezultatul unor factori interni, precum diferite afecțiuni. De multe ori, problemele hormonale pot fi responsabile cu apariția a numeroase schimbări în organism, printre care și modificările la nivelul părului și fragilizarea și uscarea podoabei capilare. O alimentație precară poate duce la apariția unor deficiențe nutriționale care, la rândul lor, își lasă amprenta asupra părului. Consumul insuficient de apă poate provoca apariția deshidratării chiar și la nivelul firelor de păr, iar stresul poate fi și el un factor important.
Sfaturi de îngrijire a părului uscat
Pentru a-i reda părului tău strălucirea și vitalitatea, poți aborda mai multe modalități de îngrijire. Vorbim atât despre schimbări în obiceiurile de coafare și îngrijire propriu-zisă, utilizarea anumitor produse sau modificări ale dietei.
Hidratarea
Părul uscat nu este suficient de hidratat, așa că este nevoie să suplinești această nevoie a sa din exterior. O poți face în mai multe moduri. În primul rând, podoaba capilară trebuie să primească hidratare în mod direct și poți face acest lucru cu ajutorul unor produse cu formulă specială, precum un șampon hidratant pentru păr uscat. Astfel de produse au de obicei o formulă hrănitoare dar delicată, care întărește firul de păr, îi oferă nutrienții necesari și nu îl face să fie casant. Pentru o îngrijire completă, utilizează și un balsam dedicat. Folosirea balsamului este foarte importantă, deoarece și acesta contribuie la hidratare și ajută la descurcarea părului.
Pe lângă produsele de bază, poți opta și pentru alte tratamente speciale. Acestea pot include măști pentru păr uscat, uleiuri, fiole și multe altele. Ele sunt bogate în nutrienți, contribuie la regenerarea firului de păr, îl înmoaie, îi îmbunătățesc textura și îi redau luciul sănătos.
Poți încerca și alte tipuri de uleiuri pentru părul uscat. Uleiul de argan este deseori utilizat pentru hidratare, însă și uleiul de cocos, de lavandă sau de mentă pot fi de mare ajutor.
Limitarea căldurii excesive
Principalul inamic al părului sunt temperaturile foarte mari, fie că vorbim despre uscător, instrumente de coafat sau pur și simplu apa fierbinte. Așadar, este recomandat să eviți pe cât posibil utilizarea ondulatorului și a plăcii de păr și să încerci să înlocuiești uscătorul cu uscarea cu prosopul. Părul fragil ar putea pierde prea multă umiditate în timpul uscării naturale, așa că o poți "sigila" lăsând prosopul înfășurat în jurul capului.
Dacă, totuși, nu poți renunța la coafarea pe bază de căldură, setează aparatele la temperatura cea mai scăzută și folosește produse care oferă protecție termică. În timpul dușului, folosește apă călduță, niciodată fierbinte.
Evitarea spălării prea frecvente
Știai că spălarea zilnică a părului poate fi dăunătoare? Atunci când îl speli zilnic, îndepărtezi murdăria și transpirația, dar și sebumul. Acesta din urmă provoacă un aspect inestetic dacă este în exces dar, cât încă este în cantități normale, menține firul hidratat și îi oferă părului acea strălucire pe care cu toții ne-o dorim. În general, sebumul în exces nu se acumulează la doar o zi după spălare, așa că ar trebui să păstrezi cel puțin două zile între acestea.
Tăierea vârfurilor despicate
Vârfurile despicate fac podoaba capilară mai aspră și mai dificil de aranjat. Așadar, atunci când apare uscăciunea, este recomandat să mergi la un stilist pentru o tunsoare. Astfel, vei tăia vârfurile nesănătoase, care îngreunează creșterea și regenerarea. Se recomandă tunderea vârfurilor la un interval de 6-8 săptămâni.
Protecția împotriva factorilor de mediu
Am observat cum factorii de mediu precum radiațiile ultraviolete, vântul și temperaturile ridicate pot afecta sănătatea părului. Poate fi extrem de dificil să limitezi expunerea la acești factori, însă poți lua câteva măsuri de precauție. Încearcă să eviți expunerea la razele UV atunci când acestea sunt cele mai puternice (în intervalul orar 10-16) și poartă pălării pentru a-ți proteja părul.
Adoptarea unei diete sănătoase
Alimentația este extrem de importantă atunci când vine vorba de sănătatea părului. Așadar, ar trebui să te asiguri că urmezi o dietă cât mai sănătoasă și că bei suficientă apă, deoarece hidratarea vine și din interior. Optează pentru un aport echilibrat de nutrienți provenit din fructe, legume și cereale integrale. Pentru sănătatea părului, sunt benefice proteinele de origine marină, care pot fi obținute din pește și fructe de mare: somon, ton, macrou, sardine, scoici.
Pentru a combate stresul oxidativ și îmbătrânirea părului, ar trebui să incluzi în dieta ta și alimente bogate în antioxidanți. Câteva exemple includ fasole, brocoli, roșii, nuci sau afine.
Produse recomandate
Este foarte important să folosești întotdeauna produse dedicate tipului tău de păr. Astfel, vei avea parte de cele mai potrivite ingrediente, iar fibra capilară va fi hrănită și îngrijită exact așa cum are nevoie.
Pentru a adresa atât problema uscăciunii părului, cât și a scalpului sensibil, îți recomandăm un produs cu efect de calmare. Alege șamponul ultra calmant din gama Dercos Technique cu formulă specială pentru părul uscat, care poate calma mâncărimile, întări fibrele părului și oferi un confort sporit.
Dacă te confrunți cu mătreața, este din nou important ca produsul utilizat să se potrivească tipului tău de păr. Gama Dercos Technique include și un șampon tratament împotriva mătreții pentru părul uscat, cu acțiune anti-recidivă și efect calmant. În faza de tratament, acesta se utilizează de 3 ori pe săptămână și în faza de întreținere o singură dată.
Dacă părul tău este din ce în ce mai deteriorat și slăbit și, din cauza încurcării și a coafării îngreunate, a început să se rărească, îi poți oferi protecție, rezistență și volum cu ajutorul șamponului cu efect de densificare pentru părul subțire și slăbit Densi-Solutions din gama Dercos Technique. Completează acțiunea acestuia și obține un fir de păr mai puternic adăugând în rutina ta și balsamul Densi-Solutions.
Părul uscat și deteriorat ne poate aduce probleme din punct de vedere estetic și ne poate face să ne simțim stânjeniți. De aceea, este important să acorzi atenție nevoilor sale și să alegi doar produse care să i se potrivească părului tău și care să îi ofere o formulă hrănitoare și hidratantă. Ai grijă la obiceiurile de îngrijire pe care le adopți pentru a-ți ajuta podoaba capilară să își recapete vitalitatea.
Surse:
- Higuera, Valencia. “Why Do I Have Dry Hair?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/dry-hair. Published 24 April 2023. Accessed 23 June 2023.
- Watson, Kathryn. “10 Home Remedies for Dry Hair.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/home-remedies-for-dry-hair. Published 3 February 2023. Accessed 23 June 2023.